Friday, November 11, 2011

26 fakta tentang globetrotter bernama..... LILY

Dalam banyak banyak tagging (baru 2-3 kali kene pun but perasan & riak giler), nih ler paling complicated, dah leh 2-3 part si fatt nih lotak, ada solan bonus lagik tuh hah, tak cukup kena ada gambo…aaand….. Stamp passport. Aku gi interbiew kat mikrosop 5 kali pun tak se banyak nih…(idak ler dapat keje tuh pun, depa kata jawatan MD tak leh ramai kat Mesia…..; depa dengki kot! Wei Lawak jek tau) Fatt fatt…. Penangan writers block ko brutal, travelholic seantero kene impact! Kuang kuang kuang….

*popping in pain killer sebab fening nak pikiq camne nak start*.

Akan tetapi, jeng jeng jeng….. lepas baca john, na, zilla, biq, kemang nye entry… ish! Jeles ler if aku tak terjah bersama sama sama sama…. Siap tak leh concentrate keje dok pikiq apa ler nak nulis… mana nak cari gambo… draft duk dalam otak dah, alang kah bahagianye if otak leh di letakkan kat copier machine then copy to email file kan? Ish! Bahagia!

Aku nulis penat, Fatt; ko kene baca minima 3 kali tau… else aku omit ko dari list nih (eh pulak, padahal si Fatt yang originator). Ober ober… giler kuasa sungguh aku nih.

Part I

1. Perkenalkan diri anda secara ringkas
Hi! I am Lily, I am a travelholic. Hehheheh…. Bunyi cam orang masuk alcoholic anonymous jek…. Aku mix sebenarnye, aku ikut mak aku; basically bapak aku lelaki, mak aku pompuan so aku pompuan ler kan. HAHAHHAHAH…… bangang dak?!?!

Nama betui aku memang Lily, Riani tuh separuh dari my middle name. Aku skolah cina dari kindy sampai ler pom pive. Environment aku memang ciiiiina jek except ngan family aku. Cousin aku penah kata, you are too Chinese to be a Malay and too Malay to be a Chinese. I think that’s the best description of me so far ler.

Aku memang perangai giler, banyak cakap.... chup! KorrekSION, aku banyak MERAPU and MEREPEK. Other then that, please refer back to the above highlighted in green. Hahhahah….

2. Sejak bila anda terjebak dalam dunia travel?
Awat solan nih cam majalah MANGGA nye interbiew for new and upcoming artist? Tak pa, aku akan tetap menganswer ngan diva nye.

Bapak aku lelaki (tunggu…. ) yang kaki jalan; baik dalam or luar nogori, mak aku pompuan…. yang tak nak kalah bab jalan nih sebab tuh ler diarang kahwin each other. Yang best nye, diarang tak penah travel obersi bersama waima dengan anak anak nye EXCEPT Singapore. Bab Singapore nih masa skolah rendah lagi aku dok gi every alternate month, siap naik balloon gitus. Citenye memang aku nih di train untuk berdikari naik turun kapal terbang sejak zaigot lagi..

3. Yang mana satukah menggambarkan diri anda; traveller atau tourist?
Yang nih aku siap google nak kan defination sejujurnye but apparently it’s a worldwide debate. So, I think I am a little bit of both kot (nak menhumble kan diri nih to all the otai otai sekeliling), depending on country and time ler…. Sooo nih hah konklusinye => aku rasa aku ni THE Travelling Tourist, or is it a Touristy Traveller?

Apa macam? Atau atau atau aku nih Travelist? Or Tourler? Hhahahha….. Ko pikiq ler sendri. Hah Fatt, ko kupas nih cepaaat!!!

4. Konsep berjalan jenis apakah yang selalu diamalkan? ie. backpacking, memandai sendiri, tour agency
Ini complicated sket sebab depending masa bila and negara apa.

Masa 90’s dulu mana ada DIY, so semua trip yang cousin bawak babysit tuh; dia ambek package yang cater for our group jek. Tiap ari plan leh tukaq ikut suka depa.

Masa early 2000, dek di sebabkan internet pun tak berkumandang sehebat skarang ,so package ler jawabnye.

Late 2000, akibat perasaan yang pandai lagi riak, hence bantai DIY terus menerus ler… sampai ke tika dan saat ini.

So far, rasanye memandai sendiri best lagi kan kan kan travelholic skalian BUT certain places, certain day I masih ambek ground package sebab at times, I nak kesantaian, speed and detail explanation in terms of geography, culture and history. I did this for India, Morocco and NZ (for Milford Sound). Europe I selalu relay on Hop-On Hop-Off bus ler… sonang.

5. Siapakah travel partner anda?
Yang nih interesting, korang sure kata aku bias giler but hakikatnye aku memang BIAS, tak kenal waktu mahupun BULU.

- Cultural/historical places and off the beaten track - Wahidah AKA Andrea Gail
- Repeat and shopping countries - Anna and/or my sis
- Yang semua tak hingin cam Laos, Myanmar etc - Grace and/or my sis

WHY? WHY? WHY? Sebab you suruh orang suka shopping gi tengok architecture & history? Mati kutu dia, tobat merungut memanjang 24/7. I dah penah try ok, leh putus kawan bab travel nih. Kene 2-3 kali dah, lepas tuh tak travel sampan ari nih ngan dia, dah masuk 4 tahun dah. Lepak can but no travel. Ish… serik!

Part II

6. Bilakah kali pertama anda bercuti ke luar negara?
First trip jauh yang aku pegi selain dari Singapore masa kocik dolu is during collage days, my cousin suruh aku tolong babysitkan anak anak dia masa diarang holiday; dia kata all trip paid for and aku bawak duit shopping jek. Aku OK je ler! Teka gi mana???? US of A siut!!!!! Gi Las Vegas & Orlando Disneyworld 2 minggu. Kalau dia tak ajak pun aku AKAN menyumbatkan diri ku dalam luggage dia.. Giler apa tolak tuah berguling gulang gulong cam tuh…. Ikut babe! Siap ampu berbagai lagi… kot she change her mind kan (nak tau cite detail, cari blog US aku). Lepas tuh, brake tak makan ler tuan hambo… melangkah laju ke negara lain…

*eksaited nye pasai, aku hampir somersault gi collage masa dapat berita tersebut, but at the end somersault triple loop jek; sebab mak aku kata banyak kete nanti eksiden*

7. Senaraikan nama tempat/bandar/negara yang telah dilawati setakat ini
Ko serious Fatt? Ko jangan kata aku show-opp lak nanti… kecik ati *biaq pun badan besaq*. Hahhahah….


America, France, Switzerland, England, Italy, Spain, Greece, Romania, Sweden, Belgium, The Netherland, Korea, Japan, China, Hong Kong, Macau, Morocco, Egypt, Australia, New Zealand, Indonesia, Thailand, Cambodia, Vietnam, Singapore, India. Rasanye….

8. Pernahkah anda melawat sesebuah tempat/negara yang sama lebih daripada sekali?
America (2 - both pree), France (2 - both pree), China (3 - somoa pree sebab business trip then extend), Hong Kong (5 - skali jek bayor, lain pree co bayor but bukan business), Australia (3 - 1 jek pree), Vietnam (3 - sendri bayor), Thailand (ada lebih 10 kali kot but 6 kali jek pree), Indonesia (pun lebih kurang 10 kali, cis; aku half Indon ler, confirm banyak kalinye kan but ONLY 2 kali gi jumpa relative, yang lain holiday, pree 3 kali ke Bali sebab ada co event kene handle), Singapore (tak yah kire ler kot… nih ntah berapa juta lemon ntah, HQ co pun kat sini, half yearly meeting confirm kat sininye lah).

If pree, pegi 3 juta kali pun aku ok, if bayor sendri…. 3 juta kali aku pikiq. But cam Thailand, Indonesia tuh aku pun confuse ngan diri aku… awat nye dok repeat? Fatt tulun solve kan mystery ini!

9. Letak gambar salah satu tempat yang ingin anda ulangi dan nyatakan kenapa
Aku kiasu Fatt, semua nak ulang leh dak? Sebabkan… there’s about 198-200+ country in the world, aku dah tak leh repeat kot. Hehhehe…. Cakap jek but sure repeat Nye, sudah ler ko LILY oooi….

But seriously… aku ada 3 countries that I don’t mind to revisit.

Italy - Cultural, architecture & history…. Aku highly rekomen, Italy better then Greece ANYTIME!
Morocco - Sama as above but the heart of the people captured me. Baca blog nih if nak story nyee
India - Baca blog Na & Biq, sama jek storynye - TAK PUAS! Betul dak Biq & Na?

10. Nyatakan 3 tempat/bandar/negara yang ingin anda kunjungi di masa hadapan
Ini solan misleading; so Fatt, aku nak bonus point!

Key word dia “ingin” ke ? Or “masa hadapan”? If “ingin” jawabnye 198 countries minus 25 countries ler… balance figure tuh AKU SEMUA HINGIN! If “masa hadapan”, aku tak leh cakap kang bocor ruhsia give-away contest aku kat sini. But by gambo sure ko pun leh teka kaaaaaaaan…..
*sambil mengaru kepala cam ne nak jawab*

11. Ceritakan pengalaman kelakar/manis yang pernah dialami semasa bercuti
Yang allah… kene expose kan diri ke??? Astagfirullah…
*sambil berpikiq sat, nak mana paling bodoh YET manis*


Rasanye masa kat Morocco kot, sampai jek Marrakesh from Casablanca, we all naik cab. Cab driver tuh tanya we all Muslim ke sebab si Wahidah pakai tudungkan. We all kata ahah, then dia tanya “where you going to breakfast?” masa tuh bulan posa *Ah! Giler dak, bulan posa pun travel, murah lagi siut sebab minus meal kan…. Cekap dak we all!*. We all kata tak tau lagi because we just arrive. So dia kata “musafir? Ahhh….”, so dia berbesau hati jemput makan kat umah dia ngan family. Us both kata ok but nak check in kat Riad dulu, so okler dia come back at 6pm cam tuh.

Kat bilik we all nyesal sebab pepandai jek accept kang dia jual we all ker, campak kat Sahara Desert ke (dah memang dekat Sahara tuh)…risau giler masa tuh. But we all tawakal and meet him up (bawak few of our food over as ole ole plus a pario), dia pick us up and bawak outskirt, berapa kilo Nye ayat kursi aku baca ler masa tuh, sia ingat jalan, ambek gambo etc… kot nak menapak balik. Rupa rupanye, dia HONEST, bawak balik umah jumpa anak bini… meriah makanan diarang…. Dia kata banyak pahala kalau tolong musafir plus bulan posa…. Terkedu dak?!?? We all pikiq evil macam macam, walhal… If kat Mesia,tobat kene jual dah ke apa ke kan?

Finalenye, anak pompuan dia keep in touch ngan we all via FB & MSN sampai ari nih!…. RINDU Morocco nyeee….. Nangis! Aku siap blog lagi kat sini…

Fatt, awat ko buat aku rindu Morocco? Ish! Ko kejam ler….But ko serious kene pegi.

12. Ceritakan juga pengalaman memalukan/buruk yang pernah dialami semasa bercuti
Yang ni pun nak ke? Hak ni 3 hari 3 malam tak habih!
Lokasinye ada;ah England di Heathrow Airport. Suspense dak…korang jangan senyum dulu, tunggu sampai abih baca tau…

*Aku ler pulak senyum sendri sendri memikirkan kebodohanku*

Gi ngan cousin plus 5 orang anak dia, so on the last day flying back to KL; aku dok sebok mengepack pack barang bebudak nih ler. Dah lock luggage and bawak turun to the cab everything, tetiba ade pulak barang lupa pack dalam luggage so aku campak masuk bagpack aje ler. Apa susah unpack dak?!

Tak kala sampai kat airport…. *masih pikiq awat bangang masa tuh*, during check in tuh, cousin aku laki bini lepas dulu, then anak anak dia, last baru aku sebab aku kira sweeper ler (to make sure semua ok). Tetiba masa backpack masuk xray scan, security stop tang bag aku, dia suruh aku step aside… ISH! Awat lak nih. 3-4 security rush kat aku, ala ala nak kepung dah, semua orang tengok ler. Cousin aku muka angin tanya awat, aku kata “ntah…”. How would I know right?? Aku lagi ler panic.

Security tarik bag aku, then suruh aku bawak keluar barang satu satu SLOWLY… aku dok pikiq, ada orang sumbat dadah dalam bag ke? Ish! Tuhan jek yang tau how scary it was…then finally aku bawak keluar bende 4 segi kecil warna putih, depa nampak, terus senyum and walkie talkie kat sebuilding “ALL CLEAR“… depa lepas kan aku… nak tau apa bende tuh dak?

ALARM CLOCK AKU campak masuk last minute tuh! Depa ingat BOM!!!! Cousin aku ketawa cam nak rak! Korang kene paham; to my defence, zaman dulu takda handphone, so kene bawak ler clock gedabak tuh hah! Hahhahah…. BODOH dak.
*actually, cite mafia kat Italy pun bodoh malu gak, lain kali ler….heheheh…*

13. Adakah anda suka mencuba masakan tempatan bila berkunjung ke sesebuah negara?
Aku bukan foodie, aku makan gitu gitu jek… so bab makan and gamba makan memang penyeksaan tuk aku. So, senang cite, semua sedap ler

14. Letak gambar makanan tersebut dan ceritakan tentang keistimewaanya
Keistemewaannye, bila aku makan apa apa, aku KONYANG! Hahhahha…

Part III

15. Yang mana satu menggambarkan diri anda; backpack atau beg troli?
Aku trolley dolly babe! Without a doubt! Cite cite dulu kononnye nak jadik stewardess but gomok, pendek and eye sight problem so tak apply. Ehheheh Ini jek yang closest to it, kuang kuang kuang…

16. Letak gambar bag(s) tersebut dan ceritakan sedikit sejarah dan berapa banyak tempat/negara yang ia telah ikut anda berjalan
Ngak fair, sebab some bag dah al-fatihah. Yang ijau nih latest, brandnye Benetton, kaler ijau kaler peberet and saja pilih supaya dari jauh leh nampak, orang curi pun segan. So far, ketaatannye mengikuti ku kemana jua ie Thailands, Singapore, China, Australia, New Zealand, Romania, Hong Kong, Greece. But if ada orang nak bagi bag baru ok gak kan, but make sure werne ijau ok!

Backpack kecik tuh Timberland size S, ikut dah banyak negara gak, suka sebab kocik.

17. Senaraikan 3 barang yang wajib dibawa setiap kali bercuti
Camera, iPod, PSP

18. Senaraikan 3 barang yang kalau tertinggal pun takpe
PSP, Laptop, botol air

Part III

19. Apakah perkara yang sering dilakukan setiap kali bercuti (contoh : update blog, tulis poskad, amik gambar)
Ini memang orang vain-glorious macam aku jek yang akan memahami & menganswer keje giler nih.

Before trip – sure beli bang 1-2 lai baju sebab tak nak semua trip baju sama, ini pulak bergantung kepada destinasi & fashion tak kala itu ler. And kalu tak salah, Biq jek ada konsep cam nih… gi India, baju ijau, gi korea, jacket merah…. Ko jangan tak tau Bi, aku memang hobby stalk ko! Hahhahahah…. Tambah tambah company ko tuh competitor company aku… HAHHAHA…. Ko rasa company kite check dak blog kite nih? Hahahah….

During trip – Gambo and gambo and more gamboooo (tetiba terngiang lagi itek gembo gembo, ek ellaa), postcard tuh mesti kat anak colleague aku, my sis & nieces. Now ada additional list, byya, gil im ra, john & kemang (dah key-in dalam handpaun dah…next trip by default. Korang jangan lupa anto kat aku gak tauu…!!! Musti! If bawak NB aku, sure ber-FB & blog ler apa lagi kan…? Chup, plus beli subenir.

Post trip – Pecah pukal subenir and ilmu hisab keling (jangan kecik ati bab ni). Sebabnye, dalam bahasa cine, ada satu perkataan tuh sebutan nye “kelingsou” maknanye ilmi hisab keling ie kira balik sapa utang sapa utang sapa, selalunye Wahidah ler financial analyst trip (Eh! Kan tuh day job dia, by default ler during trips kaaaaaaan). Then spreadsheet akan di anto, which after that pandai pandai ler maybank2u ke pemiutang tuh. Amiiiiin….. err… Greece nye macam lum m2u! OPS!!!

20. Mana satu yang tepat untuk menggambarkan diri anda, seorang yang suka bergambar atau malu-malu kucing?
Please refer to the previous question answered in PINK. Buruk ke, lawa ke, tangkaaaaaap. VAIN-GLORIOUS is the MODE!!!

Nape? Nape? Sebab aku perasa aku s—comei yang tembam and pendek. Aku sorang jek species nih, so aku tak nak extinct tanpa leaving aku nye spot. Hatta arakian….. aku nih sendri HARUS di pilem kan analog or digitally. Lantak ler korang nak jeles….

*flipping hair kiri & kanan sambil muka mendongak ke siling ngan megahnye,
BUT ebiko sikucing jek yang ada skarang, cis…. Baru nak nunjuk, kureng asem!*

21. Letak gambar anda sedang bercuti dengan posing yang suke hati nak diva ke, bajet bagus ke, tak kisah
Aku pun nak sekiasu John, Kemang, Biq, Na dan seluruh umat travelholic seantero…. AND aku nak korang tengok betui betui gambo yang aku menerjah kan kakiku bak Sailor Moon anak didik Muay Tai tuh, ada story disebaliknye yang setakat ini belum ada contender.

RM10,000
Apa yang RM10,000? Rege gambo! Percaya dak? Aku tipu buat apa? Siap ada bill lagi okay!

Cite nye gini, aku gi Penang (gamba tuh kat Blue Mansion yang Na baru gi tuh) and masa tuh giler tangkap gambo terkinja kinja… adek aku mensuggestkan aku leap from a bench and do a Sailor Moon kick in the air atau ala Spice Girl lar. Aku rasa baguih giler idea tuh, aku pun “HAIIII YAAAA” in the air, but atas sebab BERAT aku hence INFLEXIBILITY aku; korang tau ler pepatah mat salleh - the heavier you are, THE HARDER YOU FALL thus aku jatuh cam Godzilla! Gambo memang nampak real but after tuh takda gambo dah sebab… kene rush balik umah kawan, cousin and adek aku jenuh urut, kaki bengkak giler. Jangan anda lupa bahawa untuk orang vain-glorious cam aku, ini ada sehorror Pontianak Kampung Pisang. But sebab aku yang drive, aku kena ler drive balik kete… sampai jek KL terus gi sepital x-ray… Dr. kata ligament aku torn 50% so kena operate ler jawab nye, the bill???

YUP! RM10,000 – nasib baik company bayor! So, mahai dak gambo tuh?

Sapa berani challenge? Meh masuk gelenggang Muay Thai, tengok sapa jatuh paling macam nangka busuk. Mariler..

22. Anda seorang pengumpul souvenir? Jika YA, apakah jenis souvenir tersebut?
Chup! Chup! Subenir ke? Ke subenirssssss ke? Ehhehehehh….. priority ofcos ler besi berani peti ais. Rasanye majority pun bende sama dak?! Suka tahap gaban seperti gambar kat bawah. Brutal dak? Yang peberet skarang yang fluffy nye….rasa comei sangat. Setuju dak rakan rakan?

23. Adakah anda menghadiahkan souvenir yang dibeli kepada ahli keluarga dan kawan-kawan?
Nih cam without fail ler, if opis mate selalunye chocolate sebab depa leh share senang, yang rapat baru barat berharga (berharga bawah 10hingit ehehhehe….)

Reletip lak, adek nak magnet and “I lap you” shirt…. Jenuh dia nak by city, if jejak 5 city per trip, banyak tuh ler I beli. Adek adek lain I beli baju & magnet ler, kadang beli handbag or cream etc. depending negara mana ler. Cousin dekat sure magnets gak sebab kecik & murah but TAK RINGAN, kekadang berat bag ada lah!!

24. Selain dari jawapan dalam soalan #22, apa lagi benda yang anda suka kumpul berkaitan dengan sesuatu tempat?
Oh! Semustinye HRC t-shirt and shotglass…. Shotglass I tak sehebat Wahidah but T-shirt HRC memang banyak. And if negara tuh ada factory outlet, siap ler wallet kopak!

Part IV

If SPM leh jawab soalan split by 2-3-4 ari cam nih kan best, leh google lagi. I so need to talk to them in MOE.

25. Seorang traveller harus mempunyai pemerhatian/observation yang baik. Nyatakan hasil pemerhatian yang telah dibuat berdasarkan 3 buah tempat/negara/bandar yang yang pernah dikunjungi (pick random)
Aku noticed semua orang sure ada India & NZ, korang dapat endorsement ke? Awat tak share…share lerrr… share lerr… share lerr…. Aku pun nak kaya gak!

OK, I will give you my observation of 3 different countries in 3 different continent.

Japan – DISIPLIN. HONEST. TRUSTWORTHINESS.
Toilet bersih leh tido ok, masa berbaris memang cam PEMBARIS (kira nye ada invisible ruler lar), scarf hilang leh report polis and jumpa balik (scarf branded but still… it’s a scarf bukan nye handbag)

Morocco – FRIENDLY. ISLAM, ENGLISH.
Cam kat Arab, masuk waktu solat jek langtak ler kedai, terus lari gi mesejid, awat aku kata Islam is sebab diarang penah dijajah leh France, in fact 2nd language is French rasanye (tengok Malaysia…sigh..), depa speaking baguih bukan baduh tau

Spain – ASSIMILISATION, ARCHITECTURE. CULTURE
Kalau nak pegi, MUSTI cover ANDALUCIA else ANDAJANGANPEGI. Sebab di jejah oleh Christina, Catholic, Islam etc hence building dia….giler impressive, cam nak bawak balik Mesia then tanam kat Putrajaya tuk jadi tatapan, boleh dakkkk? History jangan cite ler kan… FENING, but part Islam leaving significant trace memang proud giler..tak tau cam ne nak cite… gi ler…

26. Lengkapkan ayat ini. "Saya berangan......." dan ayat tersebut mestilah berkaitan dengan travel
Saya berangan bahawa “travel ada ler kerja saya, kerja adalah past time saya”. Hahhahahahha…..AND Saya juga berangan nak gi Umrah/Haji….insyaallah.

Soalan Bonus :

Letak gambar stamp passport yang paling disukai dan ceritakan kenapa (maximum 3)
Sebab ko kata STAMP, memang STAMP ler kan, orang lain semua fail! Hehehheh…..

Ngantukkk....... Zzzzzzz




34 comments:

BlueEwoke said...

HAHAHAHAHH TERBAEKKKKKKKKKKKKKK..MEMANG KELAKAR HABIS DENGAN CARA U TERSENDIRI!!! I LIKE 1000X!!!

9. Italy tu memang teringin gak nk pegi, tp next trip la kot, yg coming ni tak dpt nk cover..huhu, Morocco pun lain kali la gamak nye..huwaaa jelesnye.. (kalau u nk pegi ajok ye!), India, of course nk pegi lagik...mcm byk benda nk tgk dan explore lagi..(sumpah tak tipu para travelholic sekali, kasi cuba satu kali baru korang tau!!!)

11. Kalau i pun kena macam tu, mesti cuak gak, dah la stranger, tetiba je nk ikut balik umah dia p makan? huh gila. Tapi nasib baik la semua ok..

12. SANGAT KELAKAR!! klassic sungguh!!! Jam zaman jahiliah tu kah kah kah..

21. Memang drama abis pasal gambar RM10,000. Tapi worth it la, sb takde org bergambo sampai patah kaki cam u, kira u dlm sejuta la...huhuhuhu.. Rasanye lepas ni kita leh buat challenge lompatan paling havoc & jatuh gaya nangka busuk paling gempak kot.. apa kata Fatt?

25. I dah start study Spain sikit2, and i budget kena 2 minggu kat spain saja. Fuhhh.. tahun bila la agaknya tu..harap2 ada la rezeki nak ke Spain tu..

kemang~ said...

2. jap, x paham..x penah travel obersi bersama? heeh

6. pergh USSSSSS ???!!!!!!!!

7. lain kali nak tumpang duduk dlm beg troli bleh dak?

8. banyok gila trip free... haih kena keje HP gak ler jwb nye ni..hihihi

9. haih, bsmangat nak gi india ni...heheh

11. susah nak jumpe org baik mcm tu kan lily? kadang2 bile kite lost kat sane, tetibe benda jd mudah..ade org tlg, etc..

12. hahaha, mesti muka u pucat gila kan???

19..mekasih masukkan i dlm list,, hihii ;) nanti kasi alamat eh, nak anto gak..

21. mak ai..ni mesti tinggi gila ni.. nasib baik kompeni byr, rm10k dah boleh pusing europe tuh ! hihih

26..amin.. smoga kite sume boleh pegi haji..;)

MasZuber said...

terbaik la jawapan karangan ko lily!

banyak gile ko jalan2 free...ahhhh jeles!!!!

Wenny said...

Very very interesting read and it's so wonderful to finally get to know you ... my sweet 's-comei yang tembam and pendek' ... I am also same species as you lar, Yang but you reign the Cutest of all!

fatt said...

sengal la ko lily...chop dan stamp tu sama la...tettt!!! nti aku review ok! btw aku dah baca komen yg ko drop tadi cuma tak reply lagi....aku terima proposal ko itew...nti kita bincang pas closing eh? TQVM!! :)

anne said...

no.12 tuh yg paling i suka, hahaha...

jelesss..... byk giler free trip! ehemm... bleh selit i sekali tak? haha..

Chibi Maruko said...

anak saudara kat sini pun diumpan pakcik dia datang US tuk babysit anak dia, me dengar cam ''kau jaga pamela aje, plane ticket, shopping ke, semua ditanggung, lamborghini tu pun kau boleh bawak kalau nak, fuh umpan hebat, kalau me dioffer camtu oleh abang ipar, kot me kata yes... hahahah trip free, sapa tak mau..

Lily Riani said...

na,

italy & spain, but be prepare to get church overload kat italy tuh. ehehhehe.... but india next trip ingat cover jodphur & kashmir, yang southern state to hemmm.... aside from karela kot.

betul na, but syakwasangka we all hebat giler.... but look at them, its all about honesty and islam. dia dgr jek we kata mussafir, fasting, dia trus calculate pahala dia akan dapat. no evil thoughts. kalau kat mesia..... ish ish ish...

aku ingat cite tuh foever and ever unless aku dpt sakit tua. orang ingat bom siut, kalau zaman nih, aku rasa aku ban 198 negara; depa ingat terrorist.

rm10k, ada lagi story, lain kali aku buat sambungan and contest. memang bongok ler aku loncat tuh, skarang tak berani dah nak loncat.

if you ever going to spain, NAK IKUT!!!!!!

Lily Riani said...

kemang,

aside from spore... betui... arwah ayah aku gi atas urusan kojo, my mom friends, then kojo, then umrah. i ngan cousin then friends. my sis ngan my mom umrah then ngan i holidays... idak ada together gather, kat mesia ada ler but bukan obersi, oberlen jek.

aku pun terkejut cam menang award AIM! terkinja kinja is under rated.

duk ler kalau muat... ehhehe.... but make sure kurus till 23kg tau. hahhah...

business trip or incentive trip or recognition trip, keje sini biasa jek, depa perah keringat giler2 ok. yg untung slalunye sales... kuli cam lily idak ler.

india... gambo bebyk yek... jgn stinge with camera memory, snap jek semua. tak hit 2000 peking bukan travelholic namanye.

betui betui, at the end , we pau dia the next day for whole day... no regrets ok, dia explain one by one everything. jadi tour guide cum driver, mmg berbaloi.

pucat & lesi....jantung drop cam rollercoaster tuh hah!

nnt i pm via fb address i okies.

i risau kot company insurance tak nak cover, means kene guna insurance i sendri ler. alhamdullilah company approves.

amin.... i pray we all semua dpt gi haji asap.

Lily Riani said...

maszuber,

rezeki tuhan... i amin jek. mintak byk lagi kan.

wenny,

thank you thank you thank you... akhir nye met my species!!! YEAY!!! muaks!

fatt,

are you fatt? ke ko tuh yg confuse, aku siap tanya en.wiki wiki tau. ehheheheh..... set on the proposal, nnt ko update aku ler yek. ko pinitkan kot nye last 8 hours tuh. we all tunggu nih.

Lily Riani said...

anne, u orang ke-3 suka #12 tuh, u tak dgr i cite kat biq & na on india rip, sure you tercengang and then ketawa nye. confirm!! LAWAK LAWAK LAWAK. nnt i cite dlm blog.

chibi,

best nye... naik lambo lak tuh, jeles... i masih leh berkhidmat as babysitter lagi, belum resign from the job! *sambil imagining myself in lambo*.... offer ler i. ehheheh...

Ely Hasrul said...

huishhh marlah lebih tinggi nehhh cuma cuma cuma aku smpai skang menunggu takde sapa ke buat aksi 'nacho libre?'

kang aku nk korek psl Italy.. mmg berminat

langkah kaki.. said...

ya allah! jeles bangat dah nei!! tp serious jeles'!jeles dan jeles. nak jugak trip free..T_T. ni asyik kene bayo jer..cenggana?? hehe. nak kene carik kerja banyak tavel lah gini..=D

x pernah berholiday same2?? how come? pelik22
btwn..salam kenalan n salam kaki jalan..=D

Biqque said...

HAHAHAHAHAHAHAHA! I CAN'T STOP LAUGHING LIKE A MAD COW OK!!! HAHAHAHAHAHAHAHA! adeh...mmg, bab baju tu i rasa kita dua je kot yg vein abis hahahaha! aku harap company kita tak baca kahkahkahkah!

cite memory kad mamat india tu terbaek penah aku dengar! hahahahaha!

Lily Riani said...

ely,

same here babe! lets tungguuuuu dan lihaaaaaat sapa dpt buat aksi 'nacho libre'. kute bg depa award nak? ehheheh....

italy best dearie, now the best time sbb they in debt, sure murah kot!

langkah kaki,

salam friendship! i kira lucky and syukur sesangat! amiiiin! and i wont and aint complaining. but business trip tak best, i paling tak suka ok! i furstrated sesangat nnt. kite patut buat travelholic trip dak? sure riuh!

biq,

glad u enjoyed the entry. aku bila baca ko nye blog terpikiq gak, eh eh eh eh..... sama tot awat? kengkadang pikiq konsep and aksi siut... seboleh tak repeat kan... vainglorious kannn.... but we enjoyss!

byk lagi cite merapu, we shud do story tag, sure sronok baca. ko buat ler...

Ainul Arina Madhiah said...

salam ziarah tuan rumah...

wow2! hebatnya akak dah memusing banyak tempat. hujung minggu nanti lah saya korek balik semua cerita lama. skrg nak study. hehe..~

iina said...

Wah.. bnyk tempat u dah pergi.. I dari dulu mmg teringin nak travel p morocco.. tapi xsempatlah.. baca u ye experience mcm best.. ;)

Anash said...

Lily,
baca...dan berimaginasi ..dan baca balik..dan berangan jab...
best citer org banyak travel...part ada banyak free ride...bestttnyerr...
masa letak rege rm10k, dok la perati satu-satu gambar...er..ada terselit duwet ker??? rupanya..hehe..'eksiden'..(ouch!)..
now if i see my alarm clock, i will remember you lily..(berada di tempat anda pada masa itu..merupakan detik di mana jantung berdenyut lebih 2x dari biasa...berdebar...gilerr...)

shah_rule said...

wow this is madness~ haha havoc nyer cite lily~ haahaa

part no 5 tuh:

xboleh blah tau siap ada category untuk nak bawak berjalan..
but seriously btol jugak macam kalo aku pergi dgn minah yang mmg kaki shopping, dia taknak bazirkan duit dia pergi sightseeing tgk batu2 berlumut tuh btol tak~
pastuh orang sibuk google macam mana nak pergi satu tempat tuh, dia sibuk nak shopping ape yang nak dipakai..

haha jarangla nak jumpa perempuan yang btol2 nak tgk benda2 macam2 lama2 ni~ kan2...

AKO @ retna said...

erkk gambooo RM10k ????????

haaaaa???????? giler mahallll!!!
gmbr tu compnay punya or Lily dapat simpan sendiri??

fengsan ako baca 10k.. bleh buat duit hantaran kawen haha :p

Lily Riani said...

ainul,

salam ziarah! ok ok... byk lagi time nak baca sat gi, now baik gi study dulu. gi ler gi ler... jgn pail tau.

iina,

mmg best morocco, gi ler. jgn tak gi, but ada more interesting stuff, if nak gi khabor kan, i korek korek ingatan i yg terpendam. konon nak nolong ler...hgehe... best nye dpt byk kawan yg travelholic.

anash,

komen u kelako... i baca pulak yg suspense.... dlm fiew word pun bolen menyasuspense kan org, ini sudah gompak.

btw, bab jam tuh... tuhan jek yg tau. ehhehhe....

Lily Riani said...

shahrule,

ituler pasai kene paham manusia yg kite ajak, tak leh main redah sbb kawan kite tuh ada pree time else nangis merana badan, no one to blame but yourself ler kan. generally pompuan mmg kaki shopping, i nih species extint ahahahhaha....

ako,

gambo company nye insurance bayoq ler.... mahai giler siut. i nvr know 1 hour operation cost rm10k ok.

zila said...

hmmmm...interesting

dzuchan said...

hai...baru sempat nak baca....best la.. thumbs up :-)

NITA said...

tak tahan nak gelak baca cerita bom jangka tu hahhahaha!

very interesting write up!!

Oh kujeles kat orang yg dah sampai morocco.

I fell in love with the song, i fell in love with casablanca.

Ooh, a kiss is still a kiss in Casablanca.
A kiss is not a kiss without your side.
Please come back to me in Casablanca.
I love you more and more each day as time goes by.

hikhik

NITA said...

test

Lily Riani said...

zila,

suspense giler baca your comment. dup dab dup dab...

dzuchan,

thank you thank you, i nak ucap kan time kaseh to my parent, my cat, tikus kat blakang umah hehhehehe.....

nita,

u leh surf cite i kat casablanca, idak ada apa2 nak d pall in lap... baca ler... u will be suplise!

btw, test di terima! HAHAHAHHA...

Janggel said...

Lily heheh aku baru dapat baca ko punya entry ni. Memang best giler! Ada gaya tersendiri....aku suka ko eja Koreksyen tu hahaha.

Memang anda sangat berpengalaman...jangan serik untuk kongsi ngan kengkawan eh...:)

Lily Riani said...

jenggel,

aku tunggu ler punya tunggu, awat dia nih tak comment comment... sigh *nada sedih lagi kuciwa*... akan ku kongsi kongsi kongsi kongsini bersama rakan2. hehehehhe

Janggel said...

Kekekeke tu la psal...cane leh termis pulak. Mati² ingat dah komen dulu. ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮

Fuh fuh fuh *tiup2 keliling supaya dapat sampai Italy....

bdk2 @ John said...

LILY!!!! I KOMEN PUKUL 4 PAGI OK! SOOO SSOORRYYY FOR THE LATE COMMENT!

ok nnt i smbung esok...kepala dah tingtong..huhuu

Azizan Zolkipli said...

suka banget Wakjan baca artikel ni ! kelakor, yet banyak cerita yang dikongsikan ... nak vote 23 juta kali, boleh ?

Lily Riani said...

janggel,

italy musti, better then paris. i leh cite kat u satu2. peveret tuh.

john,

awat tito lambat, sure sakit nye esok.

wakjan,

vote byk kali yek yek yek...

missbehave said...

salam lily,

paling suke bile u said , Andalucia kalo tak andajanganpegi!!!!
hikhuikkkhikk, yeahhh totally agree on that...alhamdulillah mmg sgt2 benar andalucia is a whole assimilation of culture, Islam was indeed soaring during their revolution years...
byk sgt info blaja ms g sini, seronok sgt ...
n seronok baca ur travelogue ;]
n salam kenalan jugk from another kaki jalan ;]







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...