Friday, January 6, 2012

Day 1 & 2a | Osaka Arrival and USJ Intro

So you see, am combining Day 1 & Day 2 for a very simple reason, despite that we flew off at 8ish morning on 26 December, we actually arrived kinda late ie at 3ish evening... well, close to 4 in fact. Taking into the fact that the luggage, the immigration, the finding out how to get to hotel etc... YUP! We kinda left the airport around 4ish or so. ANNNNNNND..... that's not it, the daylight ends at..... jeng jeng jeng (ala ala drum roll)...... 4ish too. You heard me right, 4PM!!!! (Bukan 2PM cam band Korea tuh tau!).

It look superbly dark (take note of the word "SUPERBLY") out side, we know that we will lose 1 day traveling (due to winter mah, daylight SHORTER). Thus, for those going there soon on the same AA flight... plan well on day of arrival yah!

I told a couple of you guys (or perhaps only Chawanna cos they will be going in the near period) that for this trip, I intend to plan it LOSE. No timing, pre-booking etc, no nothing; we just go with the flow. Nama pun holiday kan kan kan.... Actually, there's a reason why I plan it in such, but can't pen it down, I kan cercite verbally jek. 

Here's my rough itinerary (shopping will take place celah celah bedah during the daysss [teringin nak guna Biq nye line]) :

Day 1 : Arrival Osaka
Day 2 : Universal Studios Japan  (my sis will mangok if I skip this)
Day 3 : Depart to Kyoto & Sightseeing
Day 4 : Arashiyama
Day 5 : Fushimi Inari & Nara
Day 6 : Depart to Kyoto & shopping
Day 7 : Depart from Osaka (balik Malaysia ler tuh)

Few things I did not get myself prepared, simply because this too was a very last minute trip and also because I did not travel with my usual travel partner kot, mood agak terjejas. Hence, the modus operandi has to be tweaked ler obviously. 

First, Osaka.... Osaka in my view is an INDUSTRIAL or PORT town ie cam Port Klang or perhaps Penang (minus the sites and foods). So, agak bosan for me.... asyik nampak serombong asap jek... the high rise can be seen in town itself but it wasn't the same feel as Tokyo though. So, obviously Tokyo will win hands down ler kan kan kan... to me that is.

We arrived at Osaka Station yang nala punya besau, KL Sentral tuh kira child play jek, bear in mind that we arrive on the land platform, not knowing how many stories there is further underground. But, what we saw is that Isetan, Uniqlo and a Mall is in this building. Train track berjimba jimba you, first thing that ran in my mind - ICAM & RAIYAN (anak Maimon, case suka choo choo nih). It was a facinating sight EVEN if you are not into train, sumpah tak tipu.

  
Over description on top lak, sowweee....
Osaka's train & exit direction was very detailed, they even put it on pillers (this doesn't happen in all station yah, so keep the expectation right *wink*). I think because of the station scale thus the thorough and overcommunicated info. Baguis ler kan tuk traveler cam kite nih.


Screen detail? In Japanese obviously, it DOES change to English but not THAT detail, will do for common travelers. I believe we are smart enough to gauge and interpret kan. Hahhahaha perasan tuh...

 
  This impresses me kay, the lines indicate where for you to stand, so jangan pandai pandai nak diri luar dari line. Depa discipline giler. Don't ask me what the direction on the floor means, am clueless as well but I assume suruh kite line up ler kot. Hahhaah....

Train map will be included in next entry yah.

 
OK! Our hotel indicated that it is located near the bay area. Agak riak masa dapat tau, Oh yah! my accommodation on the first 2 nights in Osaka was courtesy of Anna - my old travel buddy. She was claiming her loyalty card points, meaning memang FREE ler kan kan kan.... Muahhaha.... am sooo sayang-ed, jangan jeles. Keh keh keh....

So, this is the view from hotel, boring kan? The blurred building is a mall, a small-boring-nothing-inside-close-at-8pm MALL!!!

 But since god gave us rejeki, jangan complain, redho jek. Hhehehhe.... ayat cover line takut tuhan mawah!

 
The great thing about this hotel is that they are affiliated with USJ, meaniiiiiiiiing....... I can buy the USJ tix at the business centre!!!! PERFECTO MUNDO!

Tix cost are as below (so far, I noticed there's no online purchase) :


This is a building next to our's, wallahullam apa dia but I was bored while waiting for the shuttle bus to take us to USJ, soooo... snappy snap ler kan.

 
This is my shuttle, okay lar. Gambar ekcelli nak tunjuk rambut baru with a bang. SHE BANG! SHE BANG! Ricky Martin yo! Lepas nih, rambut sure berselerak, biasa ler, cantek masa pagi jek lepas tuh - *berdengus*. Hahhahaha......

We passed by this building, siap nak bangun dah nih sebab ingat dah sampai; maklum ler excited kan... rupa nye bukan... CIS! tipah tertipu! You wanna know what this is? HOTEL!!!! Abit rundown as we got closer, but it is near USJ ler kan.

 Hotel nearer to USJ akan di khabor kan in next entry.

REACHED! Ntah apa ler depa promote nih...

Hello Kitty in USJ okay! The only one in da world!!

Eh! Snoopy tuh... they all in USJ PLUS Sesame Street! Yang kat US ada Simpsons & Dora if not mistaken. I haven't blog about USLA pun... pemalas nye....

Next entry on USJ over the weekend kot, will be on what to buy, see, rides and shows.

As well as Universal City Walk and hotel nearest to it.

22 comments:

bdk2 @ John said...

(shopping will take place celah celah bedah during the daysss [teringin nak guna Biq nye line])

Lily, penggunaan celah belah yg salah! hahaha..ok, u will learn as we speak ok! ;p

btw, comeyyy giler hotel yg dekat usj tuh! i tot like..mcm part of the theme park itself! awesome...

i dont like travelling during winter bcoz of the daylight becoming shorter. but i do love snow~ hahaha...

Lily Riani said...

i nak guna perkataan celah2 tuh but tambah bedah sbb cantek n sodap di dgr. ehheheh.... kira cam boy george micheal jackson ler. 3in1 retis. ehhehehhehe....

Janggel said...

Gigih sentiasa John jadi org pertama haish!

By the way, siap ada Day 2A lagi tuh!!! hehehe

and nak tau MANGOK tu mende? Sama makna dengan Mogok ke? atau Bongok? hahahahaha

Cantik giler Hotel yang kalepul tuh! Kalau lah dapat percutian percuma *tetibe kalo ada anak jutawan yang tak tau nak bg sape duit dia tetiba sponsor i tido hotel tu siap pakej melancong ke usj.* fuh panjangnya angan2/cite2.

Ok celah bedah dipergunakan...lepas ni jangan lupa guna perkataan celah gigi pulak ye. heheh.

cukup dulu setakat ni...nanti i sambung komen.

Ely Hasrul said...

train station mmg sesuai dgn sami sbb dia suka gile public transport, esok2 kalu beso mintak kete siap!! (tp dia dh mintak belikan kete pon okehhh) patu kt sini pon ade line suh beratur and ekceli notbad gak pengguna train kt KL nih, mmg beratur cuma bila train smpai tu masih jugak la suka tolak menolak kehkehkeh

gambo dr hotel view tu kan sumpahhh cam model2 umah dlm ultraman, which is cam kadbod patu ultraman ngan raksaksa pon berlawan abis rumah2 tersebut kena pijak hahahahhahaa

bang tu mmg mengancam u! tak sabo nk tgk real life.. awal tahun nih cam nk re-plan blk sume vacation sbb baru tadik dpt kol dari ID structure umah yg nk start reno next week pong sudah 68K.. cer cite bape plak kitchen kabinet walk in wardrobe? tahun nih i vacay kat dapur umah aje lah yeeeee


zzzzz

Anash said...

lily
best giler dapat gi jenjalan ke negara-yang-susah-bebeno-nak-dpt-visa-n-mahal-sungguh-expense-nyer-itu.
anak-jutawan-wanna-be-but-dream-on pun teringin ke sana tapi tabung-arnab-yg-selalu-ringan tidak mengizinkan,,,heheh

BlueEwoke said...

I punya first day, sampai Osaka Epot, akan terus zassss ke Kyoto by Haruka Express train. isk isk..tak sama la pulak, baru ingat nk tiru!!!

Tapi langit biru even winter pun!! menariks nih!! lagi! lagi!

fatt said...

aku pun cam janggel...mangok tu ape lily??? hahaha :D

selama ni aku pikir osaka ni bestla kot..tp nmpk gayanya mcm kelaut je so aku rasa skip jelah...chop nak tanya..ko reti ke ckp jepun skit2? abihtu cmne weh klu sesat or cari jalan? ko bwk gps ke apa2 peta utk refer?

owh danggg...sini lagi cepat sunset ke? aku ingt kul 5.30pm yg aku penah rasa tu dah habis cepat...ropa-ropanya ada lagi cepat...dahtu sunrise kul brp?

Biqque said...

celah bedah? sila gigih lagi mencuba menggunakannyer...(harini baru i dpt guna waima u tu kat blog sapetah tadi) hahaha!

OK! I LOVE HAVING BANG TAPI DAHI I LUAS AND RAMBUT I TAK STRAIGHT! CILAKAK TUL!

sok i kat jepang, i nak lalu jer i jerit "sumimasennnnn sumimasennnnn" to make a statement. kahkahkah!

omg! ada sesame street??? i sumpah suka kat cookie monster ngan elmo kotttttttttt!

Lily Riani said...

janggel,

john mmg warga gigih... ahhahah...

celah gigi dia putih bak sinar mentari pagi menyinari osaka? ehehhehe....

MANGOK is merajuk!

ely,

gambo tuh sbb i guna miniature function so nampak cam menan. ko vacay kat dapur buat hse warming tau.. ehheheh we all tumpang vacay sana skali, siap bawak dslr tuh.

yaallah... otoman... nnt bila i blog on toys r us... ada gambo otoman semua ok!

na,

osaka gi kyoto 45min... cepat giler, tau2 dah sampai. i naik JR line biasa jek. turun kat khaosan guess hse train stop (shijo kawaramachi), jln 50-80mtr cam tuh.

Lily Riani said...

fatt,

ko pun yek... aku ingat semua tau. MANGOK tuh MERAJUK! my late dad suka guna, bahasa n9 kot.

lagin mmg biru but bila kul 3-4pm cam tuh, mendung berarak kelabu. then i terus FRUST!!!!

biq,

try ler SHE BANG! SHE BANG! btw, u kena sebut dozo dozo gak... u gi brapa lama, if more then 1 week, leh cover tokyo, osaka, kyoto.

Lily Riani said...

anash,

lawakkkkkk.... lawak-giler-hingga-terkencing-jatuh-kosi dibuatnye. HAHAHHA.... very sharp!

Ely Hasrul said...

i ingat nk g ultraman land kat kumamoto leh tetiba dr fukuoka g korea.. eh ape cite nih? bukan kena duk kt dapur je ke? hahahahha

AKO @ retna said...

erkkk cop cop MANGOK tu MERAJUK??
erkk awat ako x tau ek??? (my parents pun N9 gak???) *sambel garuk2 kapla..

ni yang x sabar nak baca citer kat USJ ni.. nak ke sana mmg nan ado la kan.. keMAMPUan nya gaak terbatas..

psstt makanan HALAL senang dapat tak? ke u bawa serunding byk2 dari msia? hehhe

fatt said...

really? mangok is merajuk? ok now i learn new vocab...mesia ni mcm2 dialek ada itu psl sume caca marba...u penah dgr org sebut BONGEK? at first i pikir dia nak cakap BONGOK but later i dpt tau BONGEK ialah nama sebuah kampung di .....(lupa)..so budak2 muda ni saja ubahsuai jadi perkataan lain

masMZ said...

*tak nak komen! JELES !!! Hahahaha

(tapi nak tulis jugakkan?!!!!)

hotel tu kat luar dah macam fun, kalerpul... tengok dari luar dah melompat-lompat tepuk tangan teruja, kalau dapat masuk biliknya tak tahu larrr celah bedah mana nak cerita.... fuh....

fufu said...

osaka, my second hometown!!! <3

Nowwa Fitri said...

Lily..betul mangok tu majuk...i pure N9 ok.tapi tak digunakan secara meluas...hehhe..

Fatt..Bongek tu nama tempat kat Rembau, N9 gak..so bongok tu bodoh, Bongek tu nama tempat, kalau bongak?Tipuuuuuuuuuuuuuuuuuu maknanya...

So kalau ada orang cakap di bongak eh kau..maknanya ditipunya kau...

Lily bestnya gi Osaka!!!!

muhamadakmalwahab said...

Went to Osaka for a short course last year...sebulannnn...I like Osaka...cuma sangat mahallll...mode of transportation pon mahal giler...and waktu gi USJ tu penoh dengan orang...penat aje tunggu walaupun ada express pass...huhuhu...tapi shopping sangat best yer kat Jepang tuh...nasib baik la luggage aritu boleh excess sampai 40kg...kalau x...abeslah kena bayaq excess luggage...hehehe...

Lily Riani said...

ely,

i takut u terlalu teruja ngan otoman... u sabor, nnt i blog abt toys r us kies..

ako,

hemm.... mabbe its minang padang kot sbb my mom side all from padang. so my late dad pun ckp ikut cam my mom. ehehheh bukan minang nogori.

halal mmg susah, if u musafir n tak particular ok kot. sbb if you makan sushi mmg tak da land animal or shashimi. also if tempura, mmg tak da land animal... yg lain cam tepanyaki tuh... susah ler.

fatt,

i thk manguk is from minang padang word sbb my mom side is minang totok. ahhahah.... my late dad is from minang nogori.

Lily Riani said...

mas,

i rasa kaaaan... lepas USS, we need to do trip together gather, ada bagus? rasa cam leh click ngan kegilaan memasing!

fufu,

i shud hv asked u for tips to get around... alaaa....rugi oledy!

Lily Riani said...

nowwa fitri,

bongak i tak penah dongar. if you nak dgr minang padang versus minang nogori, dtg ler umah i, tobat u tak paham sbb minang padang totally lain.

muhamadakmalwahab,

i pun suka shopping kat jepang, somehow best. i suka descipline diarang. tabik spring.... bab transportation betul, mahai!

Ely Hasrul said...

bila nk blog psl toyrus tuh.. papi dh sonok dgr dorg ade toys org before jadik otomen.. hahaha.. kompom sami nk beli Mirai ngan Mushashi







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...